Pužni transporteri

Pužne transportere izrađujemo u koritastoj izvedbi, osim kada je potrebno ostvariti transport pod uglom. Tada se izrađuju cevasti pužni transporteri, s tim da je potrebno stepenasto povećanje brzine po dužini istog a što se ostvaruje stepenastim povećanjem koraka pužnog transportera.

Pužne transportere izradjujemo od kvalitetnog čeličnog lima, prohroma ili hardoxa u zavisnosti od zahteva investitora i namene transportera.

Zavojnicu puža koja vrši transport izrađujemo od čeličnog lima, izvlačenjem spirala. Takođe je moguća ugradnja leve i desne zavojnice u korito pužnog transportera. Kretanje transportovanog materijala prema izlazu može biti istovremeno ili razdvojeno – dvosmerno. Snaga motora se može prenostiti direktno ili posredno. Broj nasipnih i isipnih mesta je moguće izvesti u više varijanti duž čitave transportne linije uz primenu odgovarajućih otvora i zatvarača. Smer ili pravac materijala može biti u jednu stranu “jednosmeran” ili u obe strane “reverzibilan”.  Pužni transporteri su namenjeni za transport zrnaste robe (žitarice, uljarice, grožđe…), brašnastih komponenti (hlebno brašno, stočna hrana, cement, kreda, pesak…) i dr.

Dobre karakteristike pužnih transportera proizvedenih u preduzeću Tehnoradionica AD su: jednostavna konstrukcija, lako se održavaju i relativno su malih dimenzija te ne zahtevaju mnogo prostora, miran rad u toku transporta i dr. Naši pužni transporteri su izrađeni od kvalitetnog čeličnog lima i čeličnog profila. Pužne transportere izrađujemo od crnog i od nerđajućeg čelika. Takođe korita i osovine postojećih pužnih transportera oblažemo nerđajućim čelikom.

Osim proizvodnje novih pužnih transportera, kao i proizvodnje delova za iste (spirale, osovine, korita, srednjih ležajeva i dr.), obavljamo i usluge održavanja već postojećih pužnih transportera drugih proizvođača.

Srednje ležajeve izrađujemo u više varijanti,prema zahtevu investitora, vrsti transportovanog materijala i veličini puža:

– sa dvodelnim kliznim ležajem (bronza, plastika, drvo, sivi lim), gde se kačenje vrši uzengijom i

– sa kotrljajućim ležajevima.

Način spajanja srednjeg ležaja sa pužnicom takođe izrađujemo u više varijanti u zavisnosti od zahteva, lakoće demontaže i opterećenja spoja: kruta veza pomoću poprečnih vijaka, kruta veza pomoću prirubnica sa ili bez poprečnog klina i spajanje kardanskog tipa pomoću poprečnog vijka.

S obzirom na mogućnost različitih kapaciteta, dimenzija i specifičnih zahteva na jednom tipu pužnog transportera, inžinjerski i stručni timovi preduzeća Tehnoradionica AD određuju sve parametre pužnog transportera u cilju zadovoljenja kapaciteta izabranog transportera i želja i zahteva naših poštovanih klijenata.